PENDAHULUAN

Dalam peradaban kemajuan dunia yang sering dilontarkan dalam konteks perhubungan antara manusia, persoalan berkaitan teknologi sering selalu diutarakan pelbagai pihak tentang kewujudannya dan kepentingannya kepada masyarakat ini termasuklah isu yang berkaitan bagaimana manusia mampu melaksanakan transformasi dalam masyarkat dari sebelum era perkembangan teknologi atau lebih mudah difahami sebagai era sebelum kemunculan industri baru. Sayurgia, ia menghasilkan satu perkembangan secara berperingkat dari pelbagai sudut dalam masyarakat.

Namun begitu, negara yang terdapat di dalam dunia hari ini telah diketogerikan mengikut kemampuan dan kehebatan perkembangan teknologinya. Ini kerana secara rasionalnya, apabila berlaku satu ledakan teknologi pada sesebuah negara maka secara langsung ia akan memberi kesan yang amat ketara. Disamping itu, dalam sejarah peradapan dunia juga telah wujud satu konsep dalam memberikan pengkelasan terhadap negara- negara tertentu iaitu negara kelas pertama, kedua dan ketiga.

Apakah makna yang tersurat disebalik pengkelasan bagi negara- negara ini dengan ledakan teknologi yang berlaku? Sebenarnya teknologi sememangnya mampu memberi taraf dan pengiktirafan bagi mana- mana negara yang mampu memanipulasikannya secara maksimum. Malahan, dengan memanipulasikan teknolgi secara langsung ia dapat memanipulasi negara- negara lain yang tidak mampu menjadi golongan dominasi teknolgi.

Apabila berbicarakan tenatang isu yang berkaitan dengan teknologi, secara dasar ilmunya, teknologi ini dapat juga di kelaskan. Dalam isu yang ingin dibicarakan ialah mengenai teknologi komunikasi dan dunia ketiga. Dalam konteks ini mungkin secara langsung kita mampu mentafsirkan apakah yang tersirat disebalik teknologi komunikasi, dunia ketiga, hubungan diantara dua mekanisme ini dan seterusnya apakah yang harus dijawab dalam pelbagai persoalan yang bakal dibangkitkan di dalam isu ini secara ilmiah.

Advertisements

~ oleh voice18 di Ogos 1, 2008.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: